List for cgit developers and users
 help / color / Atom feed
* "no repositories found": cgit + gitolite + nginx -- git/ssh access OK, web access OK, no errors, but no repos found/displayed?
@ 2019-08-14  1:48 pgnet.dev
       [not found] ` <CAEZES=9_MqRX6YKE+uyE1CgmTB=mEEPd4u6LLQBo1FZMRgwGEw@mail.gmail.com>
  0 siblings, 1 reply; 3+ messages in thread
From: pgnet.dev @ 2019-08-14  1:48 UTC (permalink / raw)


I installed a server with,

	nginx -v
		nginx version: nginx/1.17.3

	uwsgi --version
		2.0.18

	cgit/cgit.cgi --version
		CGit v1.2.1 | https://git.zx2c4.com/cgit/

		Compiled in features:
		[-] Lua scripting
		[+] Linux sendfile() usage

	cd gitolite
	git log | head
		commit ef9ab68412cbee93c24eb920dbabbb6daa8b1c08
		Author: Sitaram Chamarty <sitaramc at gmail.com>
		Date:   Tue Jun 11 11:53:30 2019 +0530

Users/groups are setup as

	id wwwrun
		uid=30(wwwrun) gid=8(www) groups=8(www),475(gitolite)
	id wwwrun-cgit
		uid=474(wwwrun-cgit) gid=8(www) groups=8(www),475(gitolite)
	id gitolite
		uid=475(gitolite) gid=475(gitolite) groups=475(gitolite)

where, nginx/webserver user:group are

	wwwrun:www


gitolite initial repo's are installed

	ls -al /data/git/gitolite/repositories/
		total 16K
		drwxr-x--- 4 gitolite gitolite 4.0K Aug 12 20:05 ./
		drwxr-x--- 9 gitolite gitolite 4.0K Aug 12 20:06 ../
		drwxr-x--- 8 gitolite gitolite 4.0K Aug 12 20:05 gitolite-admin.git/
		drwxr-x--- 7 gitolite gitolite 4.0K Aug 12 20:05 testing.git/

	cat /data/git/gitolite/projects.list
		testing.git

from desktop, I can checkout from gitolite directly

	git clone git01:gitolite-admin
		Cloning into 'gitolite-admin'...
		remote: Enumerating objects: 6, done.
		remote: Counting objects: 100% (6/6), done.
		remote: Compressing objects: 100% (4/4), done.
		remote: Total 6 (delta 0), reused 0 (delta 0)
		Receiving objects: 100% (6/6), done.

	cat conf/gitolite.conf
		repo gitolite-admin
		    RW+     =   pgnd

		repo testing
		    RW+     =   @all

i can mod, push, etc,

	git clone git01:testing
	cd testing
	touch git-daemon-export-ok
	echo "test1 description" > description
	git add .
	git commit -m 'initial testing commit' -a
	git push origin master

, and changes are correctly reflected @ gitolite server's repo tree.

for cgit web access, uwsgi's cgit config is

	/etc/uwsgi/apps-available/cgit.ini
		[uwsgi]
		master = true
		cheap = true
		idle = 600
		manage-script-name = true
		plugins = cgi,logfile
		cgi = /srv/www/cgi-bin/cgit/cgit.cgi

in browser, @ cgit site page, I see the  CGit UI

	https://i.imgur.com/2zhl7ax.png

but there's no repo content, it simply displays

	No repositories found


	generated by cgit v1.2.1 (git 2.18.1) at 2019-08-13 17:44:46 +0000

iiuc, this is a perm problem.

atm, I see no related errors in

	nginx logs
	uwsgi logs
	systemd journal

what's a likely cause of the "no repositories found"?



^ permalink raw reply	[flat|nested] 3+ messages in thread

* "no repositories found": cgit + gitolite + nginx -- git/ssh access OK, web access OK, no errors, but no repos found/displayed?
       [not found] ` <CAEZES=9_MqRX6YKE+uyE1CgmTB=mEEPd4u6LLQBo1FZMRgwGEw@mail.gmail.com>
@ 2019-08-14 19:12   ` pgnet.dev
  2019-08-15  2:52     ` pgnet.dev
  0 siblings, 1 reply; 3+ messages in thread
From: pgnet.dev @ 2019-08-14 19:12 UTC (permalink / raw)


> could you please also provide your cgit config? Also, which user is 
> executing cgit

my current config is

	cat /etc/cgitrc

		virtual-root=/
		css=/cgit.css
		logo=/cgit.png

		cache-size=1000
		enable-index-links=1
		enable-log-filecount=1
		enable-log-linecount=1
		root-title=git repositories

		robots=noindex, nofollow

		mimetype.git=image/git
		mimetype.html=text/html
		mimetype.jpg=image/jpeg
		mimetype.jpeg=image/jpeg
		mimetype.pdf=application/pdf
		mimetype.png=image/png
		mimetype.svg=image/svg+xml

		snapshots=tar.gz tar.bz2 tar.xz zip
		source-filter=/usr/lib/cgit/filters/syntax-highlighting-EDITED.sh
		scan-path=/data/git/gitolite/repositories/

	cat /usr/lib/cgit/filters/syntax-highlighting-EDITED.sh | grep -v ^#

		BASENAME="$1"
		EXTENSION="${BASENAME##*.}"

		[ "${BASENAME}" = "${EXTENSION}" ] && EXTENSION=txt
		[ -z "${EXTENSION}" ] && EXTENSION=txt

		[ "${BASENAME%%.*}" = "Makefile" ] && EXTENSION=mk

		exec highlight --force -f -I -O xhtml -S "$EXTENSION" 2>/dev/null

> can he access repositories owned by gitolite?

that was the _intention_, at least, with

	>     Users/groups are setup as
	> 	>       id wwwrun
	>         uid=30(wwwrun) gid=8(www) groups=8(www),475(gitolite)
	>       id wwwrun-cgit
	>         uid=474(wwwrun-cgit) gid=8(www) groups=8(www),475(gitolite)
	>       id gitolite
	>         uid=475(gitolite) gid=475(gitolite) groups=475(gitolite)

the systemd units for uwsgi service & socket are templated,

	/etc/systemd/system/uwsgi-app at .service
		[Unit]
		Description=%i uWSGI app
		After=syslog.target

		[Service]
		ExecStart=/usr/sbin/uwsgi \
		 --ini /etc/uwsgi/apps-available/%i.ini \
		 --socket /run/uwsgi/%i.sock
		User=wwwrun-%i
		Group=www
		Restart=on-failure
		KillSignal=SIGQUIT
		Type=notify
		StandardError=syslog
		NotifyAccess=all

	/etc/systemd/system/uwsgi-app at .socket
		[Unit]
		Description=Socket for uWSGI app %i

		[Socket]
		ListenStream=/run/uwsgi/%i.sock
		SocketUser=wwwrun-%i
		SocketGroup=www
		SocketMode=0660

		[Install]
		WantedBy=sockets.target

so that, in the case of app == 'cgit', they get enabled/started as

	systemctl enable uwsgi-app at cgit.socket

and, uwsgi/cgit execs as

	wwwrun-cgit:www

which, i thought, should make it behave with gitolite repos.

if not a bug, it's certainly possible i've missed some config, perm, etc.


^ permalink raw reply	[flat|nested] 3+ messages in thread

* "no repositories found": cgit + gitolite + nginx -- git/ssh access OK, web access OK, no errors, but no repos found/displayed?
  2019-08-14 19:12   ` pgnet.dev
@ 2019-08-15  2:52     ` pgnet.dev
  0 siblings, 0 replies; 3+ messages in thread
From: pgnet.dev @ 2019-08-15  2:52 UTC (permalink / raw)


a number of popular refs, e.g.,

	https://wiki.archlinux.org/index.php/Cgit#Using_uwsgi

recommend an nginx config similar to,

	location / {

		try_files $uri @cgit;

	}

	location @cgit {

		gzip off;

		include uwsgi_params;

		uwsgi_modifier1 9;

		uwsgi_pass unix:/run/uwsgi/cgit.sock;

	}

which is what I've been using so far.

reading here,

	https://uwsgi-docs.readthedocs.io/en/latest/Nginx.html#hosting-multiple-apps-in-the-same-process-aka-managing-script-name-and-path-info

suggests (?) a script path rewrite issue, though it's not clear to me WHAT's needed.

this post

	https://lists.zx2c4.com/pipermail/cgit/2018-April/003784.html

has a working solution.
editing my nginx config,

	location / {

-		try_files $uri @cgit;

+		try_files $uri /cgit.cgi?url=$uri&$args;
	}

-	location @cgit {

+	location /cgit.cgi {

+		internal;
		gzip off;

		include uwsgi_params;

		uwsgi_modifier1 9;

		uwsgi_pass unix:/run/uwsgi/cgit.sock;

	}

now, I see repos/content in the UI; e.g., @

	https://cgit.dev.loc/testing.git/diff/

nicely displays

	https://i.imgur.com/qCeYHnz.png

if that^^ required rewrite is explicitly/clearly in docs somewhere, I've missed it.

reading @ cgit manpage,

	https://git.zx2c4.com/cgit/tree/cgitrc.5.txt#n441
		virtual-root::

			Url which, if specified, will be used as root for all cgit links. It

			will also cause cgit to generate 'virtual urls', i.e. urls like

			'/cgit/tree/README' as opposed to '?r=cgit&p=tree&path=README'. Default

			value: none.

			NOTE: cgit has recently learned how to use PATH_INFO to achieve the

			same kind of virtual urls, so this option will probably be deprecated.

suggests that PATH_INFO can (should?) be used to avoid the try/rewrite.

on my sys, nginx's 'uwsgi_params' contains

	uwsgi_param  PATH_INFO          $document_uri;

and, as above, I have

	/etc/cgitrc
		...
		virtual-root=/
		...

I haven't yet found the docs for PATH_INFO usage to do so ...


^ permalink raw reply	[flat|nested] 3+ messages in thread

end of thread, back to index

Thread overview: 3+ messages (download: mbox.gz / follow: Atom feed)
-- links below jump to the message on this page --
2019-08-14  1:48 "no repositories found": cgit + gitolite + nginx -- git/ssh access OK, web access OK, no errors, but no repos found/displayed? pgnet.dev
     [not found] ` <CAEZES=9_MqRX6YKE+uyE1CgmTB=mEEPd4u6LLQBo1FZMRgwGEw@mail.gmail.com>
2019-08-14 19:12   ` pgnet.dev
2019-08-15  2:52     ` pgnet.dev

List for cgit developers and users

Archives are clonable: git clone --mirror http://inbox.vuxu.org/cgit

Example config snippet for mirrors

Newsgroup available over NNTP:
	nntp://inbox.vuxu.org/vuxu.archive.cgit


AGPL code for this site: git clone https://public-inbox.org/public-inbox.git